Cookie Instellingen

Deze website gebruikt Cookies.

Speciaalzaak in Blaas- en Slaginstrumenten
Demoruimten
elektronische-drumstellen-bovenheader

Blog: Elektronische drumstellen; welke past bij jou?

elektronische-drumstellen-klein

Elektronische drumstellen: wat zijn de verschillen en welke past bij jou?


Elektronisch drummen brengt een hoop gemak met zich mee. Het is stil, je kan een mp-3 speler aansluiten en de hogere series zijn nog redelijk uit te breiden met extra pads. De drumsets die nu op de markt zijn klinken dusdanig echt dat ze zich qua klank kunnen meten met akoestische drums. Maar welke set past bij jou?


Er zijn tientallen merken op de markt die elektronische drumstellen bouwen. Bij Terpstra Muziek Drumland kiezen wij voor de twee grootste en bekendste merken, Yamaha en Roland. Dit omdat deze merken net als wij service en kwaliteit heel hoog in het vaandel hebben staan. Maar waar zit het verschil in?


Yamaha is over het algemeen iets goedkoper dan Roland. Vooral de Yamaha DTX450K is een veel verkochte beginnersset. Het meegeleverde bassdrumpedaal zorgt voor een goede ontwikkeling van de beenspieren en de 3-zone snarepad geeft naast het gewone snare geluid ook een rimshot en rimclick geluid. Bij de hogere lijnen van Yamaha worden de rubberen pads vervangen door siliconen pads. Dit zorgt voor een realistischer speelgevoel en een zachter volume (en zijn de buren nóg blijer met je hobby).


Als absolute marktleider biedt Roland een scala aan drumstellen aan. De jonge, beginnende drummer vindt bij Roland de TD-1DMK. Deze compacte drumstellen hebben een eenvoudige module, realistisch aanvoelende gaasvellen, enkele ingebouwde drumgeluiden en een metronoom.


Wil je liever wat meer luxe, zonder de hoofdprijs te betalen? Dan zijn de Roland TD-17KL en TD-17KV het overwegen waard. Deze sets zijn groter qua formaat, hebben een betere, uitgebreidere module en kunnen uitgebreid worden met bijvoorbeeld een extra (cymbal)pad. De TD-17KL moet het doen met rubberen pads op de toms, waarbij de luxere TD-17KV gaasvellen en een grote snaredrum heeft. De ultieme electronische oefenset is toch wel de Roland TD-17KVX. Deze is, naast gaasvellen en een grotere snare, voorzien van een extra crash, realistische VH-10 hi-hat en een ride met bell functie. Zowel de TD-17KV als de TD-17KVX hebben Bluetooth ingebouwd, om draadloos met jouw muziek mee te kunnen spelen.

De uitgebreide coach functies maken de TD-17 drumstellen ideaal om mee te oefenen. Je kunt kiezen uit een Time Check, Warm-Up of Quiet Count, ieder met zijn eigen doel. Verder kan je met deze drumstellen je eigen spel opnemen. Heb je al een Roland TD-9 of TD-11 set? Dan kan je ook alleen de TD-17 module met Bluetooth kiezen.


Voor de drummer die niet te veel poespas wilt zijn er de TD-25K en TD-25KV. Deze kits hebben de geluiden en chips van de Roland TD-30, maar met een eenvoudigere module. Verwacht hier niet te veel functies, want de gedachte achter deze drumstellen is het live gebruik. Snel je drumstel stemmen? Vilt toevoegen aan je bassdrum? De geluiden equalizen? Alles vindt je onder de verschillende draaiknoppen, die logisch weergegeven zijn op de module.


Met de komst van de TD-50K en TD-50KV zette Roland wederom de drumwereld op zijn kop. Deze toppers kenmerken zich door de uitgebreide module, slide knoppen voor het apart regelen van het volume per pad, een snelle module, nieuwe digitale snare en ride, gebalanceerde uitgangen en als allerbelangrijkste; het zelf toe kunnen voegen van geluiden. Werkelijk alles van de geluiden kan aangepast worden aan jouw wensen. Voor een realistischere look vervang je de KD-140 kickpad voor de Roland KDA-22 in combinatie met je eigen 22” bassdrum. Je kunt natuurlijk ook alles in één kiezen en gaan voor de Roland TD-50KVX.


Weet je nog niet of drummen bij je past? Indien je bent aangesloten bij een -bij ons bekende- drumschool, kun je een Roland TD1-DMK elektronisch drumstel huren.


Bij ons staat de gehele Roland V-Drum lijn speelklaar in de winkel. Kom daarom vooral langs om ze te proberen, de koffie staat klaar!