Cookie Instellingen

Deze website gebruikt Cookies.

Speciaalzaak in Blaas- en Slaginstrumenten
Demoruimten
akoestische-drumstellen-bovenheader

Waarom een akoestisch drumstel kopen?

akoestische-drumstellen2

Een akoestisch drumstel kopen voor beginners

Waarom zou je ervoor kiezen om een akoestisch drumstel te kopen, en waar moet je op letten? Hieronder leggen we het allemaal uit.


Ben je nieuw in de wereld van drums? Begin dan hier.

Ben je op zoek naar meer informatie over drums. Klik dan hier.


Prijsklassen:

Akoestische drumstellen zijn in drie categorieën te onderscheiden; beginner, middenklasse en high-end. Het verschil zit hem voornamelijk in de houtsoort en de kwaliteit van het gebruikte hout, afwerking en land van herkomst.

Beginner: Deze sets worden compleet geleverd. Je hebt voor een goede prijs een shellset, hardware en bekkens. Het verschil zit hem in de kruk; deze wordt meestal niet meegeleverd. In het geval van bijvoorbeeld de Ludwig Element Evolution is dit wel het geval.

Middenklasse: Worden meestal alleen met hardware geleverd. Een kruk en cymbals zul je er zelf bij moeten zoeken. Enkele voorbeelden zijn de Yamaha Stage Custom en Pearl Decade Maple.

High-end: In deze klasse heb je alleen ketels. Hardware, drumkruk en bekkens en zelfs de snaredrum mag je zelf uitzoeken.


Materiaalsoorten:

Hoeveel invloed het gebruikte materiaal heeft op de klank van de ketel blijft een eeuwige discussie. Wel is het zo dat er verschil zit in de herkomst van het hout.

Populier (Poplar): Wordt veel gebruikt in de beginnersklasse. Het heeft een heldere toon, projectie en attack. In de high-end drumstellen wordt deze veel gebruikt in combinatie met esdoorn. Een combinatie van populier en esdoorn vindt je bijvoorbeeld bij de Ludwig Legacy en Club Date.

Berken (Birch): Berken drumstellen zijn over het algemeen verkrijgbaar vanaf de middenklasse. De houtsoort wordt geroemd om de “natuurlijke EQ”. Berken drumstellen hebben hun weg gevonden naar geluidsstudio's over de hele wereld. Het zijn namelijk drumstellen waar een geluidstechnicus weinig aan hoeft te doen. Het bekendste berken drumstel blijft de Yamaha Recording Custom. Maar in de middenklasse vindt je bijvoorbeeld ook de Yamaha Stage Custom, en Ludwig Element Birch.

Esdoorn (Maple): Esdoorn was tot voorkomt alleen verkrijgbaar bij de high-end drumstellen. Tegenwoordig heeft Pearl de Decade Maple en Tama de Superstar Hyperdrive Maple. Esdoorn staat bekend om zijn veelzijdigheid; het maakt niet uit of je hem gebruikt in de studio of op het podium, een goede esdoorn set kan alles. Wil je liever een esdoorn drumstel die volledig naar jouw wens is gemaakt? Dan zijn de Ludwig Classic Maple, DW Collectors of Pearl Masterworks een optie.

Mahonie (Mahogany): Deze exotische houtsoort geeft een donkere klank aan een drumstel. Ideaal voor de wat meer jazz georiënteerde drummer. Gretsch heeft met de Catalina Club Jazz een compact drumstel ontworpen wat ideaal is voor de drummer die niet al te veel volume nodig heeft. Voor de vintage liefhebber heeft Ludwig de Legacy Mahogany geherintroduceerd, een combinatie tussen populier en mahonie.

Bubinga: Een donkere houtsoort die veel lage tonen geeft en een vet geluid. Vooral Tama is bekend met deze houtsoort die zij, al dan niet vermengt met berken, verwerken in bijvoorbeeld de Starclassic Performer.

Plexiglass (Acrylic): Plexiglass wordt al sinds de jaren '70 gebruikt. Ludwig maakte de Vistalite, Led Zeppelin drummer John Bonham maakte de set bekend. Tegenwoordig hebben Pearl (Crystal Beat) en DW (Design) plexiglass drumstellen. Plexiglass drumstellen hebben een enorm volume en door de doorzichtige ketels een waanzinnige look op het podium.

Naast al deze materiaalsoorten zijn er ook de ongebruikelijke houtsoorten. Zo heeft Tama de Star Walnut, gemaakt van walnotenhout.


Kwaliteit:

De kwaliteit van het hout bepaald voor een groot deel de prijs. Bij beginnersdrumstellen wordt goedkoop hout gebruikt, vaak van Chinese bomen die op slechte grond staan en bloot zijn gesteld aan de elementen. Voor de duurdere sets wordt gebruik gemaakt van betere bomen uit bijvoorbeeld Amerika, Japan, Afrika of Europa.


Afkomst:

Ook het land waar het drumstel gemaakt wordt is van invloed op de prijs. In China worden over het algemeen goedkope(re) “lopende band” drumstellen gemaakt. De lage lonen in China zijn ook weer van invloed op de prijs. Toch kiezen merken om ook hun hogere lijnen hier te laten produceren. Yamaha, Tama, Mapex en Pearl hebben allemaal hun eigen fabriek geopend in dit land.

In Amerika en Japan liggen de lonen een stuk hoger, wordt veel met de hand gedaan en worden hogere kwaliteit houtsoorten gebruikt. Dit zorgt er onder andere voor dat de high-end drumstellen een flink prijskaartje kunnen hebben.


Afwerking:

Nog zo’n ding wat de prijs bepaald; de afwerking. De prijs van een drumstel wordt ook bepaald door de afwerking:

Wrap: de goedkoopste manier van afwerken. Wrap is speciaal soort folie, vastgelijmd op de ketel. Het voordeel van wrap is dat het tegen een stootje kan en in heel veel kleuren verkrijgbaar is. Het nadeel is dat het nog wel eens wil verkleuren bij langdurige blootstelling aan podium licht of zonlicht.

Gelakt (Lacquer): Of je nu kiest voor een Natural (blanke lak), Burst (zwart -> kleur -> zwart), Fade (zwart -> kleur) of een andere combinatie, gelakte sets zijn prachtig om te zien. Nadeel is dat er krassen op kunnen komen.

Exotisch (Exotic): Bij een Exotic finish wordt er een heel dun laagje exotisch hout om te ketel heen gelegd en vervolgens afgewerkt met ofwel blanke lak of een burst of fade. Exotic finishes zijn duur, maar ieder uniek en mooi.


Zoals je kan lezen zijn er behoorlijk wat factoren die invloed hebben op de prijs. In de winkel willen we je graag adviseren over de keuze van jouw (eerste) drumstel. Wil je een akoestisch drumstel kopen? We hebben een ruime voorraad akoestische drumstellen van onder andere Ludwig, Pearl, DW, Tama, Sonor, Mapex, Gretsch en Yamaha die direct uit voorraad leverbaar zijn. Uiteraard met de beste kennis, service en kwaliteit waar wij bekend om staan.